Sastojci:

Tijesto:

250 g mekog brašna

1 žl maslinovog ulja

malo soli

topla voda – oko 2 dl ili više

 

Nadjev:

1 vezica blitve (oprane i dobro posušene)

1 manja glavica luka, nasjeckana

sol

maslinovo ulje

 

Premaz:

1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan

maslinovo ulje

 

Priprema:

Brašno stavite u zdjelu, dodajte mu malo soli i žlicu maslinjaka te toliko tople vode da možete zamijesiti meko, ali ne ljepljivo tijesto. (Ako treba, dodajte još brašna). Tijesto prvo mijesite u zdjeli, a potom ga prebacite na pobrašnjenu dasku i još premijesite rukama. Podijelite na 2 dijela i od svakog oblikujte kuglu. Prokrijte prozirnom folijom i ostavite bar 30 minuta da miruje.

 

Pećnicu  s uključenim ventilatorom zagrijte na 180 ⁰C. (Ako pečete bez ventilatora, zagrijte je na 200 ⁰C). U pećnicu stavite lim na kojem ćete peći soparnik – nek se grije zajedno s njom.

Blitvi  odrežite stapke pa listove narežite na rezance. Luk sitno nasjeckajte pa ga dodajte blitvi. Posolite po ukusu i polijte s maslinjakom. Promiješajte.

Na pobrašnjenoj dasci svaku kuglicu odmorenog tijesta razvaljajte u krug što tanje možete.

Okruglu dasku (ili veći pladanj) pospite krušnim mrvicama ili palentom pa na njega stavite prvu razvaljanu koru. Pomozite si valjkom kojim ste razvaljali tijesto – jednostavno tijesto zavijte oko valjka i prenesite na dasku.

Sad po toj kori rasporedite pripremljenu blitvu. Neka bude jednolično raspoređena, ali ostavite 1 cm tijesta uz rub nepokriven.

Sad prenesite drugu koru. Zalijepite krajeve pa ih zafrčite da dobijete lijepi vijenac oko soparnika.

Soparnik prekrijte papirom za pečenje pa pažljivo (s kuhinjskim rukavicama) izvadite lim iz pećnice i pokrijte soparnik. Sve preokrenite tako da gornja strana soparnika leži u limu za pečenje (na papiru).

Skinite dasku i stavite soparnik u pećnicu.

Pecite 20-ak minuta dok ne dobije lijepu boju.

Izvadite ga iz pećnice, prekrijte daskom na kojoj ste ga slagali i prevrnite soparnik na dasku.

Maknite lim i papir.

Pečeni soparnik premažite maslinjakom i pospite sitno sjeckanim češnjakom.

Režite na rombove.

Guštajte.