Sastojci:

2 šalice glatkog  brašna

½  žlice soli

1 žlica šećera

1 šalica toplog mlijeka

½ vrećice suhog kvasca

1 – 2 žličice maslinovog ulja

 

Priprema:

U posudi za miksanje brašno pomiješajte sa solju. U sredinu stavite šećer i na njega kvasac. Po rubu pospite maslinovov ulje. Ulijete mlijeko i miksajte s kukom za tijesto 5 minuta – sve dok ne dobijete jednolično i glatko tijesto.

Ujednaćeno tijesto pospite s malo brašna i prekrijte čistim kuhinjskim ubrusom. Sad ga treba ostaviti na toplom mjestu da se digne. (Ja obično upalim pećnicu na 30 ⁰C i kad se zagrije, ugasim je pa u zagrijanu pećnicu stavim prekrivenu posudu s tijestom). Ostavite barem 45- 60 minuta da se tijesto digne.

Podiglo tijesto izvadite na pobrašnjenu dasku. Pritisnite ga da izađe zrak i kratko premijesite. Podijelite ga na 3 jednaka dijela i od svakog oblikujte valjak. Sva 3 valjka spojite zajedno na jednom kraju i pletite ih u pletenicu. Potom ih spojite i na drugom kraju. Krajeve podvucite malo pod tijesto i pletenicu prebacite u kalup za pečenje. (Ja koristim silikonski kalup. Njega ne treba brašniti ni mastiti. Ako koristite metalni kalup, namastite ga i pobrašnite ili prekrijte papirom za pečenje. To će vam olakšati vađenje pečenog kruha.)

Kalup s tijestom prekrijte ubrusom i ostavite na toplom mjestu da se drugi put digne, oko 60 minuta.

Pećnicu zagrijte na najjače.

Kad se tijesto diglo, a pećnica zagrijala, temperaturu pećnice smanjite na 200 ⁰C, a pletenicu poškropite toplom vodom. Stavite u pećnicu i pecite 20-ak minuta.

Potom pletenicu premažite maslacom i vratite u pećnicu na još nekoliko minuta da dobije lijepu zlatnu boju.

Da je kruh pečen, znat ćete ako ga preokrenete iz kalupa i kucnete po stražnoj strani. Ako zvuk djeluje „šuplje“, kruh je gotov.

Ostavite ga da se ohladi i uživajte s najdražima u svježem, mirisnom, domaćem kruhu.