Sastojci:

550 – 600 g brašna

1,5 žličica soli

1 žličica šećera

1 suhi kvasac

300 – 400 ml tople vode

 

1 šunka (ili rolana lopatica ili sl.),  1,5 kg – 2 kg

Priprema:

U dublju zdjelu stavite  550 g brašna i sol. Pomiješajte.

Na brašno stavite šećer i kvasac. Dodajte toliko tople vode da možete zamijesiti tijesto. Prvo sve izmiješajte kuhačom, a potom rukama.

Pobrašnite dasku za miješenje i izvrnite tijesto na nju. Mijesite. Ako je tijesto pretvrdo, dodajte još malo vode.  Ako je tijesto ljepljivo, dodajte još brašna. Mijesite nekoliko minuta da dobijete gipko, ali ne ljepljivo tijesto.

Oblikujte ga u kuglu, vratite u pobrašnjenu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči, oko 1 sat.

Uzdiglo tijesto još jednom premijesite, a zatim ga razvaljajte toliko da u njega možete zamotati  šunku. Pazite da ga ne razvaljate pretanko – moglo bi pući. Neka bude debelo bar 2 cm.

Šunku položite na tijesto i omotajte je tako da spojite sve krajeve tijesta gore na šunki. Ako treba, malo navlažite spojeve.

Pobrašnite posudu za pečenje (vatrostalnu ili kalup za torte ili običan lim) pa  na dno položite šunku tako da je spojena strana dolje.

Pećnicu zagrijte na 180⁰ C.

Dok se pećnica grije, šunku možete ukrasiti  ukrasima izrezanima od viška tijesta – pletenicama, listićima, kuglicama…

Šunku u kruhu pecite sat vremena za svaki kilogram šunke (npr. ako je šunka teška 1,5 kg, pecite je sat i pol (90 min), ako je teška 2 kg, pecite je 2 sata (120 min).

Nakon prvih sat vremena, šunku prekrijte komadom  papira za pečenje da  previše ne potamni.

Pečenu šunku u kruhu  pustite da se ohladi nekoliko sati, a zatim režite na šnite i poslužite.

 

NAPOMENA: Ako je šunka jako suha ili jako slana, dobro ju je prije pečenja prokuhati barem 1 sat. Tako će omekšati i izgubiti dio slanosti. Kuhanu šunku prije stavljanja u tijesto dobro osušite, a vrijeme pečenja skratite na 1 sat.

I još nešto: ako koristite rolanu šunku u mrežici, prije pečenja svakako skinite mrežicu.