Trebat će vam:

2 letvice (35 – 40 cm duljine)
filc u boji (bijeli, sivi, oker i smeđi)
komad srebrnog lamea
ukrasne vrpce
vatelin za punjenje
konac (u boji filca) i igla za vezenje
aku-bušilica
5 drvenih perli – po želji

Postupak:

Prvo na letvicama izbušite rupice dovoljno velike da provučete ukrasnu vrpcu. Rupice izbušite točno na sredini svake letvice i 2 cm od svakog kraja.

Na papiru nacrtajte zvjezdice različitih veličina, oblak i mjesec pa prema tim predlošcima izrežite oblike iz filca i lamea. Imajte na umu da za svaku figuru morate izrezati 2 jednaka dijela (prednjicu i stražnjicu).

Koncem odgovarajuće boje sašijte prednji i zadnji dio gotovo do kraja. Kroz nesašiveni otvor napunite figure vatelinom (zvijezdama olovkom ili štapićem vatelin nagurajte i u krakove) pa zašijte otvor.

Kad su sve figure gotove, odredite im raspored: mjesec stavite u sredinu, a ostalo rasporedite na 4 kraja mobila. Pazite da figure na nasuprotnim stranama budu otprilike jednake veličine.

Sad ih još morate spojiti ukrasnom vrpcom. Režite komade ukrasne vrpce i sašijte ih na figure, povezujući one koje će visjeti na istom kraku mobila.

Najduže komade vrpce prišijte na gornju stranu najviše figure u svakom nizu i na mjesec.

Pedalj iznad mjeseca na vrpci zavežite čvor pa vrpcu provucite kroz rupice u sredini obje letvice (čvor će ostati ispod njih).

(Vrpcu ćete lako provući kroz rupice ako kraj vrpce čvrsto omotate komadićem selotejpa.)

Ako želite, dodajte drvenu perlicu s gornje strane i zavežite čvrsti čvor tik uz nju. Na slobodnom kraju vrpce napravite omču (na kojoj će mobil visjeti).

Gornji kraj ukrasne vrpce svakog niza figura provucite kroz rupu na kraju letvice. Ako želite, dodajte i pericu. Kad ste provukli vrpcu, zavežite lagani čvor (lagani, jer će možda morati prilagodit duljinu svakog niza da vam mobil ne bi visio na jednu stranu).

Kad ste zadovoljni izgledom mobila, zategnite čvorove.