Na dijelu Jadranske magistrale od Masleničkog mosta do Selina naredalo se nekoliko uzgajivača dagnji – odlična prigoda da se po cijeni od samo 15 kuna za kilogram pripremi buzara od ove ukusne crne školjke koja zalivena domaćim maslinovim uljem i odličnim bijelim vinom postaje sjajni crni dragulj. Izvađene iz mora i pripremljene gotovo odmah prava su radost za sve ljubitelje plodova mora.

Nekoliko savjeta:
Ako je neka dagnja prije kuhanja otvorena treba je baciti, ako je nakon kuhanja neka ostala čvrsto zatvorena – također je bacite.
Dagnje očistite uz pomoć čvrste ribače četke – tako ćete ostrugati vanjsku nečistoću i nakupine morskog kamenca. Tvrdoglavije nakupine kamenca uklonite nožem. Svaka dagnja ima čuperak dlačica koje jednostavno potegnite rukom i otrgnite.
Dagnje dobro operite i ostavite neko vrijeme u slatkoj vodi pa ponovno isperite pod mlazom hladne vode.
Nikako ne solite jer će se tijekom kuhanja otvoriti i ispustiti morsku vodu koja je s ostalim sastojcima tajna uspjeha vaše buzare.
Želite li, možete tijekom kuhanja dodati pire od rajčica i sjeckane svježe rajčice kako biste dobili rosso verziju.

Sastojci (za 4 osobe):

3 kilograma svježih dagnji
ekstra djevičansko maslinovo ulje
8 češnjeva češnjaka
1 veći luk
1/2 l bijelog vina za podlijevanje
krušne mrvice
svežanj svježeg peršina

Priprema:

Na maslinovom ulju miješajte luk i češnjak dok sve ne postane staklasto.

Dodajte dagnje, podlijte bijelim vinom po ukusu i vode toliko da dva prsta dagnji vire iznad vode. Poklopite.

Dagnje će se vrlo brzo otvoriti (bacite one koje ostanu neotvorene!) pa ih tada obilno pospite krušnim mrvicama. Poklopite i nek se kuhaju još 5 minuta. Dodajte sjeckani peršin. Ugasite vatru i ostavite poklopljeno 10 – 15 minuta.

Prije posluživanja školjke pospite s još malo svježeg zelenog peršina.

Poslužite s puno svježega kruha, jer se najveći užitak krije u umakanju kruha u umak. Školjke koristite i kao žlicu kojom ćete jesti umak vaše buzare.

Poslužite uz ohlađeno bijelo vino koje ste koristili pri kuhanju.